15 Δεκεμβρίου 1973: αφαιρέθηκε η ομοφυλοφιλία από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών

 




15 Δεκεμβρίου 1973, η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM).

Οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι εδώ και πολλούς αιώνες βιώνουν προκαταλήψεις και διακρίσεις οι οποίες έχουν αποδειχθεί διαχρονικά να έχουν αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η επιστήμη της Ψυχιατρικής και της Ψυχολογίας, ασχολείται με την ευημερία των ανθρώπων, των κοινωνικών ομάδων και ως εκ τούτου και με ό,τι απειλεί αυτή την ευημερία. Για αυτό το λόγο, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Αμερικανικός Ψυχιατρικός Σύλλογος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από καταρτισμένους ψυχιάτρους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην εξάλειψη του στίγματος της ψυχικής ασθένειας που είχε συνδεθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους προσανατολισμούς.



Μέχρι σήμερα, δεν έχει διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίον ένας άνθρωπος γνωρίζει πότε γίνεται ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος.

Σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές και επαγγελματικές προσεγγίσεις, οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τον γενετήσιο προσανατολισμό στην ενήλικη ζωή, εμφανίζονται συνήθως μεταξύ της μεσαίας παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.

Αυτά τα πρότυπα συναισθηματικής, ρομαντικής και σεξουαλικής έλξης, μπορεί να προκύψουν χωρίς καμία προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία. Οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κάνει σεξ και παρ' όλα αυτά, να είναι ενήμεροι για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό - είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους ή ετεροφυλόφιλους ανθρώπους.

Οι εμπειρίες σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό, διαφέρουν στους ομοφυλόφιλους και τους ετεροφυλόφιλους ανθρώπους. Ορισμένοι άνθρωποι ξέρουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν ουσιαστικά επιδιώξουν να δημιουργήσουν σχέση με άλλους ανθρώπους.

Άλλοι άνθρωποι έχουν σεξουαλική δραστηριότητα (με ιδίου ή διαφορετικού φύλου παρτενέρ) πριν από την γνώση μίας σαφής εικόνας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις καθιστούν δύσκολη για πολλούς ανθρώπους τη συμφιλίωση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους ως ταυτότητα.

Συνεπώς, μπορεί να πάρει πολύ χρόνο σε κάποιον άνθρωπο να δηλώσει την ομοφυλοφιλική ή αμφιφυλόφιλη ταυτότητα του.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια