Love Always Wins: Αυτή είναι η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που νομιμοποιεί τους gay γάμους και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία

 





Η Σλοβενία γίνεται η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που νομιμοποιεί τους γάμους και την υιοθεσία ομοφύλων! Μήπως θα έπρεπε όλοι μας να ακολουθήσουμε αυτό το λαμπρό παράδειγμα;

Το σλοβενικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη 4/10, μια τροπολογία που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Κάπως έτσι, γίνεται η πρώτη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη που προχωρά σε ένα τέτοιο βήμα.

Η Σλοβενία, η οποία προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είναι η πρώτη πρώην κομμουνιστική χώρα που ενέκρινε αυτή τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότεροι από τους γείτονές της δεν επιτρέπουν τις πολιτικές ενώσεις ή τους γάμους ομοφύλων.

Η συγκεκριμένη απόφαση επισημοποιήθηκε με 48 ψήφους υπέρ, 29 κατά και μία αποχή. «Με αυτές τις αλλαγές, απλά δηλώνουμε ότι οι διαφορές δεν πρέπει να ευνοούν τις διακρίσεις. Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών που θα έπρεπε να είχαμε αναγνωρίσει πριν από πολύ καιρό», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Simon Maljevac, παρουσιάζοντας την τροπολογία στο κοινοβούλιο.



Η κυβέρνηση της Εσθονίας έκανε ένα σημαντικό βήμα το 2016, συμφωνώντας να αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλόφιλων που έγιναν σε άλλες χώρες. Η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο έχουν νόμους που καθιερώνουν συμβίωση μεταξύ ομοφυλοφίλων – και στην Ουγγαρία, ακόμη και η συζήτηση για ομοφυλοφιλία μπροστά στα παιδιά τιμωρείται με πρόστιμο από το καλοκαίρι του 2021.

Τον Ιούλιο, το ανώτατο δικαστήριο της Σλοβενίας έκρινε ότι ο νόμος που ορίζει τον γάμο ως μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας έκανε διακρίσεις σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών.

Ανέστειλε τα επίμαχα άρθρα με άμεση ισχύ και διέταξε το κοινοβούλιο να τροποποιήσει το κείμενο εντός έξι μηνών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα, επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου και διοργάνωσε πολλές συγκεντρώσεις κατά του νέου νόμου.

«Ο καλύτερος πατέρας δεν θα αντικαταστήσει ποτέ μια μητέρα και το αντίστροφο», δήλωσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SDS, Alenka Jeraj.

(ipop.gr)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια